Carstensz Pyramid 2015

Summit!  Photo: Ryan Waters
Summit!
Photo: Ryan Waters

Ojojoj for en tur!!!!
Dette må dere bare få med dere!! Jeg har vært på den mest fantastiske tur en kan tenke seg (i min verden ihvertfall).
Og denne gangen var vi en gjeng med venner på tur, som jo alltid er det aller beste!!
Vi møttes alle sammen på Bali; Ryan og Chris fra US, Silvia fra Peru, Kat fra UK, Marius og jeg fra Norge.
Fra Bali tok det oss en hel dag med flyturer…jeg tror vi hadde til sammen 7 flights og deretter en helikopter-tur før vi endelig landet i Base Camp. Og reisen til Base Camp (BC) er et eventyr i kultur og natur:

Carstensz Pyramid - 624 P1020112

P1010932 P1020070

Vi besøker avsidesliggende landsbyer og handler på markedet, vi overnatter på små gjestehus og bestiller mat fra det lokale mobile gatekjøkkenet. Alltid med god hjelp fra Sofyan – vår indonesiske guide og venn. Og i Base Camp blir vi endelig kjent med våre gode venner og guider Arlan og Bruri som blir med oss og følger oss resten av turen. Nå er teamet komplett, og vi er i Base Camp.

P1020191 P1020382 P1020394 P1020322

Vi setter opp vår lille Base Camp ved foten av fjellet vi skal klatre, jeg tror det er første gang jeg har BC så nær innsteget for toppbestigning. Fjellet ruver like over oss og vi kan nesten ikke vente….

Vi går en liten akklimatiseringstur før regnet setter inn og vi samles til ett av mange slag yatzy. Vi storkoser oss i BC og ser med glede frem til en liten smakebit på klatreruten dagen etter. Været følger sitt vellkjente mønster med regntunge skyer som kommer sigende inn rundt lunsj, masse regn utover kvelden og stjerneklart ved sengetid.
Dag 2 i BC går vi gjennom utstyr og klargjør for en tur opp klatreruten mot toppen. Vi har fint solskinnsvær og vi er hoppende glade der vi starter vår klatring. Det blir en fantastisk forsmak på hva som venter oss i natt.

P1020906 P1020567 IMG_9219 IMG_8935

Vi tar tidlig kvelden etter noen runder med yatzy og nok et deilig måltid forbredt av Arlan for anledningen med min rosa parykk …som seg jo hør og bør for en god «french chef».

Carstensz Pyramid - 769 P1040828

Vi starter klatredagen klokken 2 på natten med deilig kaffe….noe som har blitt turens desidert høydare…kaffe er et must!!!
IMG_8983 IMG_8989

Etter en god porsjon ris er vi klare til å starte vår tur mot toppen klokka 2. Med hopelyktene lager vi en fin liten slange oppover mot innsteget. Det er fin temperatur og stjerneklart så vi har en fantastisk opplevelse der vi klatrer oppover. Dette fjellet byr virkelig på morsom klatring! Vi legger inn noen pauser på naturlige hyller og platåer, og like før vi starter på «head wall» ser vi lyset komme i øst. Men det varer ikke lenge før tåka og skyene velter inn så vi ikke får sett soloppgangen. Men lyset kommer, og oppe på traversen letter skydekket og vi får se den fantastisk utsikten flykte forbi. Skyene kommer og går og vi har magiske øyeblikk der vi klatrer på ryggen mot «the tyrolian traverse». Her rigger vi opp og hiver oss over en etter en. Det er et luftig svev med mange hundre meter rett ned, og en fabelaktig utsikt helt ned til Base Camp «and beyond».

Carstensz Pyramid - 727 P1020813 P1020687 P1020761

Vi forserer flere «steps» som er pilarer vi firer oss ned til, klatrer over og opp på den andre siden. Luftig og fantastisk!

Vi nyter det og både synger og danser fugledansen og forteller morsome historier underveis. Vi har noen latterkuler uten like der vi klatrer oppover, og etter cirka 8 timer står vi alle sammen på toppen i 10tiden den 14.mars. Skyen kommer drivende igjen og «lukker» sikten når vi er på toppen, men vi nyter det og synger og danser. Jeg tror vel aldri det har vært sunget og danset så mye på en summit som vi fikk til. Her var det liv hele veien. Og nå ventet en fantastisk tur ned. Ja, vi gleder oss til den også. Vi har det så fint at vi ikke ønsker at dette skal ta slutt. Turen ned er like fin selv om vi får både sludd, hagl og plaskregn. Fjellet blir raskt glatt og vi bruker noe lengre tid, men er vell nede i 15tiden. Da har Bruri deilig mat klar til oss, og ikke minst en kopp kaffe. Og la oss ikke glemme et slag yatzy før vi tar tidlig kvelden :)

P1020950 P3130143 IMG_9002 P1020955

For en fantastisk dag!!!!

Og turen er på langt nær over….i morgen starter vi et nytt eventyr: vi skal gå 5 dager over fjellet og gjennom jungelen.

Først går vi over den nærmeste lille fjellpasset og ned til den gamle Base Campen hvor vi overnatter ved et vann som lyser turkis farget av brevannet.

P1050003 P1050038 P1050144 Carstensz Pyramid - 801

Morgenen etter stifter vi bekjentskap med våre portere. De skal hjelpe oss med vår bagasje gjennom jungelen. De er stolte og utrolig trivelige fra den lokale Dani-stammen. Førsteinntrykket kunne arte seg noe fiendtlig der de forhandlet pris og satte opp sinte ansikter, veivet litt løssluppet med lange masjetter og klagde over at vi ikke gav dem sko. Det var nok et godt regisert skuespill, for de viser seg å være verdens vennligste, hjelpsomme og inkluderende mennesker som barfott trippet gjennom sump og jungel med store bagger balanserende på hodet. Dette var en opplevelse uten sidestykke; å gå sammen med dem over nok et fjellpass, over stepper og fjell dekket av palmetrær, før vi gikk inn i jungelen. Når vi klarte å gå oss vill og miste stien, varte det ikke lenge før en av de lokale kom med et gjennkjennende rop eller en hjelpende hånd når vi skulle forsere elver og vaklevorene trestammer.

IMG_9360 IMG_9287  P3180783 P1050495

Hver kveld campet vi sammen med dem og fikk se hvordan de tilbredte dagens fangst: en tre-kenguru eller et kjempe-pinnsvin. Vi lærte at alt som har pels og fire ben heter CousCous…noe vi på Grünerløkka forbinner med noe helt annet….

Vi fikk sitte rundt leirbålet med dem på kvelden og vi fikk se hvordan de «pyntet» seg med å male sot i ansiktet hver morgen.

P3190788 IMG_9817 IMG_9680 IMG_9574

Og den femte dagen ankommer vi deres landsby bestående av 5 hytter, utallige griser, hunder og barn. Det er som å komme gående inn i paradis. Her løper alle rundt i skjønn harmoni, og alt er som det sikkert har vært i 1000 år.

DSCN6921 IMG_9776

Vi tilbringer vår siste natt i villmarken her før vi morgenen etter blir hentet an en gjeng «hooligans» på motorsykler. Siste etappe går for full speed over stokk og stein, gjennom bekker og ikke minst alle gale forbikjøringer av hverandre før vi ankommer flystripa i utkanten av en liten landsby her midt i jungelen. Etter litt venting på flystripa, som kunn blir krysset av en grise-familie (who says pigs can’t fly?), lander det et fly og kapteinen hopper ut og sier: «no seats! Ok?» Tja, hvorfor ikke :) Vi hiver inn bagasje og oss selv og blikkboksen tar av. Dette går da strålende…. Og nå flyr vi tilbake til sivilisasjonen. Det er med en melankolsk følelse vi ser alle de lokale, motorsykkelgjengen, våre venner og jungelen bli mindre og mindre bak oss.

DSCN7075 P1060184 P1060188 P1060199

En uforglemmelig tur!!
IMG_9218

 

Vi setter pris på tilbakemelding. Skriv gjerne en kommentar.