Arktisk eventyr

31 mai – endelig hadde dagen med stor D kommet! Det var på tid å dra nordover, laaaaangt nordover – nemlig til Svalbard, og historiens første Toppturfestival der! Fullpakket til hode og vel så det sjekker jeg in på Gardermoen og flyr til Tromsø. Her må alle av flyet da det skal nye passagerere på og det er ID-sjekk for å komme til Svalbard. Her begynner det jeg der og da følte var det mest jævlige jeg vært med på, men nå som jeg ser tilbake på det var det er det jo ganske lættis…

Ved ID-sjekken viser jeg frem norsk bankkort, men tolltjenestemannen mente det var for dårlig bilde, så jeg viser frem førerfortet mitt. Som jo er svenskt. Og da braker helvete løs… «Er du svensk statsborger?» spør dama i toll-skranken. Ja, svarer jeg. «Da må du ha pass for å reise til Svalbard, det ligger utenfor Schengen, nye regler». Jeg ble helt perpleks og tror hun kødder med meg…  men neida, etter at jeg prøvd å komme meg igjennom er det bare å dra opp igjen, ut til avreisehallen og snakke med SAS. Jeg kommer altså ikke med flyet til Svalbard og tror at hele Toppturfestivalen, som jeg gledet meg sååååå til, vil forbli en drøm. Er ganske pisst på meg selv og forbannet mitt statsborgerskap… i hvert fall litt ;) Dama i SAS-skranken er dog hyggelig og gjør så godt hun kan for å få meg på bedre humør. Det går en flight til Svalbard på kvelden… så hun booker om meg til den uten kostnad. Så da er det «bare» for meg å kjøpe en ny flybillet Tromsø-Oslo-Tromsø for å hente passet mitt. Morro. Meeeeen jeg ser jo da lyset i tunnelen – jeg kan komme meg til Svalbard og Toppturfestivalen av alle Toppturfestivaler! Så jeg kjøper billetten, til tross for at det gjør litt vondt i lommeboka (takk til MasterCard… hehe).

15 min senere er jeg på vei å boarde flyet til Oslo, og snakker med Thomas – festivalsjefen – på telefon, som lover å ordne slik at jeg kommer ut til Gipsvika, der festivalcampen er. Han møter opp på lufthavnen i Longyearbyen når jeg lander… kan ikke tro det finnes så hyggelige mennesker :)
Vel tilbake i Tromsø etter en svipptur innom Oslo (rakk et par brødskiver hjemme og en liten middag på Gardermoen) kan jeg stolt vise frem det svenske passet mitt vid ID-kontrollen og jeg får gå ombord flyet til Longyearbyen. Lander ca 00.25 og finner ut at 2 andre jenter som var på samme fly skal til festivalen. Og en av dem har jeg vært på tur med før – på HighCamp Turtagrø! Verden er liten… :) Thomas henter oss og kjører oss med alt stæsj til kaia, der vi får kjørt hans private ribbåt ut til Gipsvika – snakk om VIP treatment!

Cecilie står i vinker på stranda når vi ankommer campen i Gipsvika. Hyggelig at hun er oppe så sent for å vente på meg… så husker jeg at det jo er jeg som har teltet, så hun hadde vel egentlig ikke så mye valg… hehe Får hilst på noen flere av arrangørene og på våre teltnaboer for de neste dagene, så setter vi opp teltet og kommer oss «i seng» – skidager venter oss!! En hendelserik dag, selv om jeg gjerne kunne vært uten mange av de tingene som skjedde…

Fredagen er 1. juni, og første turdag. Etter infomøte så drar vi alle ut i grupper om ca 10 med en lokalguide/fører som bærer våpen i tilfelle vi skulle treffe på isbjørn. Turen denne dagen går innover Gipsdalen og selv om avstandene ikke ser så værst lange ut, er de det… tok oss ca 2 timer på ganske flat mark før vi endelig begynnte å få høydemeter. Men været var strålende og alle var i godt humør, så det var ikke noe å klage på. Det ble en lunsjpause et sted ved Cooperbreen før vi gikk videre innover og oppover, og opp til toppen av Kommissærbreen. Herifra hadde vi noen meter med nyyyydelig kjøring; bratt, pudder og flott utsikt… kan man be om mer?? I campen på kvelden ble det servert nydelig middag levert av Svalbard Catering – biffstroganoff og potetpurre. Levert vakuumpakket, bare å varme i kokende vann i ca 10 min. Smakte helt himmelsk!!

Dag 2 – lørdag – hadde arrangørene ordnet med en kort båttur til andre siden Gipsvika, for å få en kortere annmarsj og få høydemeter litt raskere. Gipshuken sto på planen for dagen. Vi startet med skia på ryggen en kort bit før vi tok de på og begynnte turen oppover. Været var litt dårligere denne dagen, med litt tåke og til dels litt regn/snø, men humøret var på topp, og det var ikke noe særlig vind, så det var likevel varmt. Turen gikk til dels i total whiteout når man ikke så noe som helst føran seg (mer enn alle fargeglade skiklær – dersom de ikke var altfor langt foran..) så jeg var litt skeptisk til nedkjøringa; litt kjipt å kjøre når man ikke ser noe… men som bestilling – like før toppen spratt solen litt gjennom tåka og skyene, så vi fikk litt utsikt, og også kunne se når vi kjørte ned. Yippeeee! :) Vi fant en annen vei ned enn den vi gått opp, så vi fikk stå på ski hele veien fra toppen (726 moh) og ned til stranda – helt konge!! Etter kort ventetid blir vi hentet av båten som kjører oss tilbake til campen igjen, der fantastisk grillmiddag blir servert på kvelden. Under kveldens infomøte har arrangørene litt premieutelinger – og hvem blir ikke trukket frem om ikke meg?? Joda. Så det var jo veldig hyggelig, og atpåtil fikk jeg en fin bag – med egen lomme for passet mitt… hahahaa :)

Søndagen og siste dagen ble til en slapp dag i campen, tok litt bilder og snakket med andre hyggelige deltakere. Kjempekos! Cecilie hadde så klart å ordne at vi fikk sitte på med seilbåten S/Y Alegia tilbake til Longyerbyen, så vi kom oss avgårde litt tidligere enn resten av festivalgjengen. (Nå i ettertid angrer jeg litt på at det ikke ble skitur denne dagen også, har sett noen flotte bilder fra turer denne dagen! Men men… lett å være etterpåklok :) ).
Festivalen ble avslutta med After Ski på Karlsberger Pub i Longyerbyen – perfekt avsluttning på en perfekt helg!

Gleder meg syyyykt til neste år og den andre Toppturfestivalen på Svalbard, vet en allerede er under planlegging… :)
Og da skal jeg huske passet…

Ut på tur – Aldri sur! Og «Heja Sverige…» :)
Klem fra Maria – Team Jentesport

PS – Har brukt sykt mye utstyr og klær på turen; og de aller meste er selvfølgelig kjøpt på Jentesport!
Lyst å se video fra festivalen? Sjekk her!