Primærfaktor eller ikke – det er spørsmålet

I juli dro jeg og min veninne Cecilie til fjells; til Jotunheimen og nærmere bestemt Glitterheim skulle være hjemmet vårt i 4 netter :) Gjett om vi gleda oss til mange toppturer!
Turen var i regi av DNT Oslo med omegn, og det viste seg å være en kjempefin og morsom gjeng på turen.

Dag 1
Vi ankom til bommen onsdag ettermiddag, og bagasjevogna ventet på oss. Deilig å slippe gå med sekk på grusvei, eller sykle med bagasjen, tenkte vi. Så tråkket vi avgårde, og regnet begynnte å komme. Jaja – finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær! Fremme på Gjendesheim fikk vi tildelt rom og hilst på de andre som skulle være med på tur, og så spiste vi en god middag. Etter middag ble det litt planlegging og snakk om hvor vi skulle gå og hvilke topper vi skulle prøve oss på de kommende dagene.

Dag 2
Torsdag morgen, og klare til å gå i solskinn etter en nydelig frokost. Mange av oss i shorts (men med bukse og regntøy i sekken..) så startet turen – planen var flere 2000-metere denne dagen. Første mål (Ryggjehøe, 2142 moh) var nådd før planlagt tid, og etter en kort pause startet nedstigingen, og så gikk det oppover igjen til topp 2 for dagen (Glitterrundhøe, 2089 moh). Her tok vi en litt lenger pause.
Så gikk turen nedover igjen via Steindalen og over noen snøfonner opp på Gliteroksle og med utsikt over Grotbreen – topp nr 3 og 4 ble tatt i en fei (Vestre Glittertindoksle, 2251 moh, og Sør for Vestre Glittertindoksle, 2250 moh), dog var det «store» diskusjoner om den ene teller, siden her kom jo primærfaktor in i bildet…
Siste topp for dagen – og Norges nest høyeste – var den flotte Glittertinden, 2465 moh. Her måtte vi gå med stegjern da snøen blitt veldig hard, nesten til is, oppe på toppen. Etter en herlig og lang dag, en tur på ca 11,5 timer, var vi tilbake på Glitterheim og fikk spist en nydelig middag før det var dagts å gå til sengs; meget fornøyd med dagens prestasjon!

Dag 3
Planen denne fredagen var å gå opp Grpsubrean og gå litt rundt der, for å så plukke topper som lå i og rundt breen. Vi startet stien opp mot Glittertind, og etter en stund følte jeg at formen ikke var helt på topp denne dagen, så jeg valgte å snu. Kjempekjedelig, og var ganske sur på meg selv, men det var også ganske deilig å sitte inne i varmen på Glitterheim å lese bok, mens de andre i gruppa var ute og trasket i regn og tåke…
Middagen på kvelden var god, og det var gøy å høre fra de andre om turen de hatt. Etter middag ble det litt planlegging igjen innfor neste dag.

Dag 4
Lørdagen – og siste (?) turdagen for denne gang. Planen var å få med seg 3 topper  vid Nautgardstindene. Dagen var regnfyllt og tåkete, men det var en glad gjeng som krysset broa over Steinbuelva og startet turen oppover på glatte stein. Flotte turledere geleidet oss inn i tåka med kart, kompass og gps og vi kom oss opp på første topp – Nautgardsoksle, 2089 moh – ganske greit på planlagte tid, til tross for vær og vind. Kort matpause, så dro vi videre til neste topp. Nå var det vanskelig å navigere og tåka ble tjukkere, så vi måtte gå sakte og holde tett sammen. Dette gjorde at tiden rant ifra oss litt, men vi klarte å komme oss på den neste toppen også – Nautgardstinden, 2258 moh.
Etter en litt lenger matpause, og noen diskusjoner i gruppa, valgte vi å snu her da det ikke helt var forsvarlig å prøve seg på en topp til når været var som det var, og vi var etter i tidskjemaet. Likevel meget fornøyde med 2 topper i bagasjen denne dagen, så bar det nedover i sakte mak. På veien ned fikk vi t o m se en liten åpning i tåka, og kunne se nydelig utsikt nedover mot Nautgardsbrean – da var alt slitet verdt det!
Nede på Glitterheim igjen ble vi servert en nydelig middag igjen, og etterpå koste vi oss med bål i peisen i den lille steinbua – en kjempehyggelig avsluttning på en super dag, og tur!

Dag 5
Siste dagen – tårvåte farvel til gruppa, en særdeles glad og positiv gjeng, til tross for mye regn og tåke som preget turene. Vi syklet avgårde til parkeringen, pakket bilen og kjørte hjemover til Oslo – med mange flotte minner og nye bekjenntskaper i bagasjen!

Så… hva er da primærfaktor? Her er et utdrag fra Wikipedia:
«Primærfaktor er et mål på hvor mye en fjelltopp hever seg i forhold til terrenget omkring. En topp kan defineres som et punkt som er slik at terrenget – i alle retninger fra toppen – går enten bortover eller nedover, og en fjelltopps primærfaktor er den minste vertikale avstanden (høydeforskjellen) en først må gå ned for å kunne gå opp til et høyere punkt enn den fjelltoppen man startet fra.»
Vanligst er det å regne med en primærfaktor på 50 meter i Norge, men mange regner også med 30 meter. Noen regner med en så liten primærfaktor som 10 meter – og regner man på den måten, finnes det snaut 400 topper over 2000 moh i Norge!

Så da gjenstår spørsmålet – primærfaktor eller ikke? Tja, spørs om vi da vil telle 7 eller 6 topper på denne turen… :)

Visste dere forresten at man får 10% rabatt i Jentesport-butikken i Møllergata, dersom man er medlem i DNT?? Løp og kjøp!

Hele gjengen på Glittertind 2465 moh.

Sensommer-hilsen
Maria / Team Jentesport :)