Alle innlegg av Lisa-Marie Kvandahl

Norgesmester igjen!

Norgesmester igjen!! Det er veldig gøy å beholde norgesmester tittelen!
Til NM var det nok kjøpt inn kule tak og det ble skrudd kule ruter med forskjellige stiler. Det ble skrudd bratt som er kult og vertikalt, som ikke er fullt så kult.  Vertikale er ofte ubehagelig, da er det kanskje noe jeg må øve mer på for å bli tryggere på det.

15302321_1477187725644479_2041150879_o

1.  kvalik var en vertikal rute med masse ubehagelig flytt. Rutesetterne vil gjerne at man skal gjøre ubehagelig flytt der det ikke er mange andre muligheter å utføre flyttet på. Hvis det finnes andre muligheter blir de ofte mye tyngre.
31371900596_1a35251f15_k-1
2. kvalik var min favoritt rute og passet meg perfekt! Det var en lang og overhengende rute med mange kule flytt. Må nesten bare si at dette er en av de kuleste rutene jeg har gått i en konkurranse!
31372088196_238bdc1047_k-1
I kvalik toppet jeg begge kvalikrutene og lå på 1. plass før finalen. Jeg var veldig nervøs før finalen og tenkte mye på at jeg kunne tabbe meg ut. Tabber ville jeg jo unngå, spesielt når jeg var den enste som toppet noen kvalikruter.

30587402204_cef1e43768_k-1

Når vi gikk ut for å se på finale ruten ble jeg litt skremt, for starten av ruten så veldig ekkel ut i ett vertikalt parti. Her ble det viktig å gjøre starten riktig for ikke å slite seg helt ut eller rett og slett ramle på andre eller tredje slynge. Når jeg startet på ruten kom jeg fort opp til den første dårlige sloperen, den føltes både svett og glatt ut.  Her var jeg veldig nervøs og gikk fortest mulig forbi flyttet, men rett over var det en ny teknisk sekvens med en slapp underkling, også her måtte jeg forbi fort uten å slite meg ut. Heldigvis kom jeg fordi begge sekvensene uten å være sliten og jeg kunne begynne å fokusere på toppen. Det gjorde meg mindre og mindre stresset. Rett under toppen sklei den ene foten av ett fottak og rett etterpå satt foten seg litt fast i tauet etter at jeg hadde klippet. På de tynne takene i toppen kan man ikke gjøre sånne feil og på vei til tak 35 av 36 ramlet jeg.  Det var veldig kjipt å ikke toppe!!!

Dette er en av de konkurransene hvor jeg føler at jeg nesten har fått gitt alt. Det er en god følelse å tenkte at du har gjort ditt beste. I egentlig alle konkurransene i år har jeg ikke fått gitt mitt beste, men denne gangen fikk jeg endelig gitt (nesten) alt. :D Var superglad når jeg kom ned å fikk vite at jeg hadde vunnet!! I tillegg til det vant jeg sammenlagt seieren i tau. :D

Nordisk mester!!

I helgen nå har det vært nordisk mesterskap i buldring i Finland. På fredag var det kvalik og på lørdag finale. I kvaliken var det kule bulder, men de burde nok ha skrudd litt hardere. Det ble en flashe kvalik, og det er jo ganske stressende.  Kvalik besto av 8 bulder og man kan maks ha 5 forsøk på hvert bulder. Jeg gikk alle bulderne i kvaliken på 9 forsøk og da ble det finale på meg. Siden kvaliken ble en flashe konk sier egentlig ikke resultatene så mye, derfor ble finalen enda mer spennende.

_DSC6722  _DSC6725

Finalebulderne var utrolig kule med mye forskjellige typer bulder. Første bulder i finalen var ett kult bulder med sva. Her er det lett å skli av hvis du gjør noe feil. Over er det bilde av meg på første bulder når jeg er ett tak unna toppen. Jeg er på vei opp til siste tak også sklir venstre foten min, men det er sånt som kan skje. Man bruker mye tid på hvert forsøk på sva, så 4 minutter går veldig fort.

_DSC6762 _DSC6768

Bulder nr 2 var ett ganske kult problem som passet meg bra. På bildet over topper jeg bulderet på andre forsøk. Kult at jeg var den enste som gikk det. :D  Bulder nr 3 var også en av favorittene mine, mye kult forarbeid som måtte til her.  Til bonustaket var det ett kult dynamisk flytt som du mister beina på. Etter bonus taket var det noen skulderflytt, dessverre falt jeg på siste tak før toppen. Men fornøyd med bonus :).  Bulder nr 4 var det en dobbelcatch på starten, hoppet så langt ut og takene så dårlig ut. Overraskende nok flashet jeg bulderet.

b626007d-478d-489f-a382-bdfef37c8d61

I finalen fikk jeg 2 topp på 3 forsøk og 4 bonus. Veldig fornøyd med at jeg var den enste som gikk bulder nr 2 :D Utrolig gøy at jeg fikk til en dobbelcatch også. Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle bli nordisk mester! Planen min var egentlig ikke å være med, men siden jeg ble tatt ut hadde jeg lyst og håpet på pall plass. Jeg er i hard trening til Europacupen i Imst på tau, så dette var ikke noe jeg forventet. På 2. plass kom danske Nea og 3. plass kom min gode vennine Marie fra Ålesund. I alt syns jeg det har vært en veldig bra konkurranse, med kun litt forsinkelse i finalen. Youth B jenter, Youth A jenter og Junior jenter hadde samme bulder i finalen. Det ble gjort hardere etter Youth B, mens Youth A og Junior hadde akkurat samme. Det er litt gøy for da kan man sammenligne klassene.

Norgescup i Sogndal

I går var det norgescup i tau i Sogndal. Det var en fin konkurranse med fine ruter og bra publikum.  Første kvalik var en lang overhengende rute som først og fremst gikk på pump, så for min del likte jeg den veldig godt, siden jeg selv er glad i pump ruter. Så på den ruten var jeg fornøyd med min egen klatring.  Andre kvalik var en mindre overhengende vegg, som nesten var vertikal. Selv syns jeg den var veldig teknisk, men samtidig en veldig fin rute. Beregnet litt feil med tiden, pluss at jeg var litt usikker på noen flytt, så gikk ut på tid, så da ble det dessverre ingen topp på meg. Men uansett lå jeg an til en 1.plass etter kvaliken.

25057599572_712a3a3edf_z   25175882815_1a1480ab4b_z

Inne i isolatet var det mulighet til å se publikumet som heiet på de som var i veggen, vi hørte også all jublingen, og av det for man alltid litt ekstra sommerfugler i magen. Når vi kom ut for å lese ruten vi skulle ha til finaleruten fikk vi en ganske overhengende vegg som jeg håpet på, itillegg så den veldig fin ut.  Når jeg skulle ut å klatre på finalen var jeg veldig nervøs og  gjorde noen dumme feil, som gjorde at det ble ekstra tung. Klippet ett veldig høyt klipp som jeg ikke burde gjort. Så når jeg hadde klippet der var det tungt å klatre videre. Men man lærer jo av feil! Og det er jo en bra ting, for det skal jeg ikke gjøre noe mer. :D Det var ingen som toppet finale ruten vår, men det var jeg som kom lengst og med det vant:D.

25149510206_f792469683_z

Selv om jeg kom lengst og vant, var jeg allikevel ikke fornøyd med min egen klatring. Derfor sto jeg opp tidlig på søndag og spiste en god frokost før jeg gikk opp i hallen, for å gå ruten. Jeg tok løpe turen fra hotellet til hallen som en liten del av oppvarmingen og tok resten av oppvarmingen på buldreveggen.  Da var jeg klar for å prøve ruten på nytt og klarte å toppe den uten feil.  Denne konkurransen her er utakk konkurransen til VM i tau som er i Kina, så jeg håper jeg blir tatt ut.

Neste konkurranse er i Bergen og det er buldring. Nå er ikke buldring det jeg satser mest på. Men skal allikevel delta, selv om jeg sannsynligvis ikke kommer til å være i noe topp buldre form, fordi jeg er i opptrening til EM i tau.

Norgescup i Bodø

21.november var det norgescup i buldring i Bodø. Dette var min første konkurranse i eldre junior jenter i buldring.  I denne klassen er det veldig mange sterke buldrere som i hovedsak satser på buldring. Jeg som er en tau klatrer bruker buldring for å trene meg opp til å gå hardere tau ruter. Kvalik buldere inneholdt mange forskjellige flytt som gjorde det interessant. Det var ingen i eldre junior jenter som toppet alle bulderne i kvaliken. Men vi som lå på topp tre hadde 10 topper av 12. Etter kvaliken lå jeg på delt 3. plass med Bergljot. Nå var målet mitt å holde denne 3.plassen. I buldring kan alt skje og det kan både vippe opp og ned. Det kommer an på hva slags stil det er på bulderne og hvordan du har lest det.

22882227429_21eb757f5b_k  22882103429_9ce40e8c50_k

Oslo klatreklubb som jeg tilhører har vi et veldig fint miljø med mange sterke utøvere. Alle eldre junior jenter fra Oslo klatreklubb kom videre i finalen pluss en fra Trondheim.  Alle i finalen toppet bulder nr 1 og bulder nr 4 på flash. Det var kun bulder nr 2 og 3 som var harde, og det var de som avgjorde. Det var kun bulder nr 2 jeg ikke skjønte og datt av på siste flytt. Til slutt endte jeg på en 3.plass og det er egentlig helt ok. :)

Tre strake nordiske mestertitler

I helgen var det nordisk mesterskap i tau for junior og senior i Gøteborg. Jeg har akkurat kommet hjem og nå har jeg en god følelse etter å ha tatt tre nordiske mestertitler på rad.   Dette er det tredje mulige året jeg kunne delta i nordisk mesterskap i tau.  De to første årene var jeg i Youth B og ble nordisk mester begge gangene der.  I år har jeg flyttet opp i en eldre klasse  som gjorde at det ble litt mer spennende.

unnamed
Her er jeg i min favoritt hoodie fra Houdini og Jentesport

Jeg har tidligere vært med på svensk mesterskap på samme sted som nordisk mesterskap ble arrangement på nå.  Den gangen var det skrudd alt for lett og da var det flere som toppet finaleruta, så da gikk det på tid.

Nå i nordisk toppet nesten alle jentene første kvalik og i andre kvalik toppet jeg og en dansk jente.  Når det ble likt mellom meg og dansken etter kvalik,  var jeg redd for at finaleruten også skulle være for lett.  Det er veldig kjedelig hvis resultatene må skilles på tid fordi det er skrudd for lett og ingen ønsker det. Tid er kun en siste utvei for å skille.  Heldigvis var finaleruten skrudd hardt nok, men for min del kunne den ha blitt skrudd en del hardere :) Ellers har det vært et bra arrangement og programmet ble stort sett fulgt.

Nordisk Mesterskap i København

Den 6 og 7 desember har det vært Junior Nordisk Mesterskap i tau i København, og jeg dro dit som regjerende mester fra Helsinki i fjor.  Kvaliken var den 6.desember og finalen den 7.desember. I kvaliken er det to ruter og vanligvis er den første lettere enn den andre. Jeg og nesten alle de andre toppet første kvaliken. Første kvaliken til Youth B jenter pleier som regel ikke å være så hard, tror den vi hadde lå på rund 7-. Andre kvaliken var derimot mye hardere enn den første kvalik. Jeg toppet nesten den andre kvaliken, fikk ett pluss mot siste taket på ruten. Det var ingen andre som kom på sammen sted eller kom lengre enn meg, så da ledet jeg kvaliken.

Linkene under er første og andre kvalik ruten:

15787573350_5eb1d31755_b  15789203707_b4b81ba868_o

Før finalen får alle finalistene lese ruten i 6 minutter. I finalen klatrer vi onsight, og vi sitter i et isolat før vi skal på ruten. Jeg var den siste som skulle ut på finaleruten og måtte være lengst i isolat og jeg blir ekstra nervøs når jeg må vente. Både kvalik og finalen hadde ukjente tak som jeg ikke kjenner og ruten blir litt vanskligere når man må lete etter hvor det er best å holde på takene. Dette gjorde at jeg datt noen tak før toppen. Det siste taket jeg tar i før jeg faller tok jeg feil. Når jeg hadde kommet ned fikk jeg høre at det var jeg som hadde vunnet. Det ble jeg kjempe glad for å høre.Dette ble en fin avsluttning for min aller siste konkurranse i Youth B klassen. Neste år stiller jeg i klassen Youth A som er for de som de som fyller 16 og 17 år i 2015.

Finale ruten:

Årets første Norgescup i tau

Endelig starta norgescupen i tau i Gjøvik 5. april. Første gang jeg har vært med på norgescup i Gjøvik, det er en utrolig kul vegg med både lite og mye overheng, men jeg liker den med mest overheng :D Kvalik rutene var utrolig kule, spesielt kvalik to. Det ble topp på begge kvalik rutene av meg, noe som gjorde at jeg ledet etter kvaliken.

Her topper jeg kvalik 2. Den var rundt 8-
Her topper jeg kvalik 2. Den var rundt 8-

Rett etter at vi hørte at ruteskruene var ferdig med å skru opp finalerutene i veggen, ble vi ropt ut av isolatet for å lese ruta. Da ble det 4 minutter på å lese ruta. Etter at tiden var ute var jeg usikker på noen flytt, fordi det er jo ikke alltid at man klarer å se om takene er gode når man står nede på gulvet. Siden jeg var sist ut og måtte vente lenge, så ble jeg nokså nervøs inne i isolatet, men jeg vet at etter hvert som jeg kommer litt opp på ruten, så forsvinner nervøsiteten litt. Jeg hadde som mål å toppe alle rutene og når jeg toppet ut finale ruta ble jeg utrolig glad :D :) Når jeg kom ned hørte jeg at jeg kun var den eneste som toppet finale ruten. Finale ruta var utrolig kul og det var bare å gå på hele tiden, så jeg toppet den på bare 3 minutter…

Her klipper jeg inn i den superkule finaleruta. Tror den stod i grad 8
Her klipper jeg inn i den superkule finaleruta. Tror den stod i grad 8

 

Her blir jeg takket av den nye presidenen Reidun Bolsø
Her blir jeg takket av den nye presidenten Reidun Bolsø

Nå føler jeg at jeg er i rute for EYC i Imst og EM i Edinburgh tau som begge er i mai ;)

Jeg som topper ut på finale ruten:

 

Klatresesongen 2013 er over

Nå er årets sesong avsluttet og jeg er ganske fornøyd med prestasjonene i Norgescupen, Nordisk og i EYC. Jeg vant Norgescupen sammenlagt i både buldring og tau, og jeg ble Nordisk mester i tau, men det jeg var mest fornøyd med var å komme til finale i EYC i Stavanger og fikk 9. plass. Så hadde jeg en skade i en finger i 6 uker som gjorde at oppkjøring til EM ikke ble som planlagt.

8679382917_a0d9f0029c_o   11204317173_c3490ff7f2_o

I Finland deltok jeg i mitt første Nordiske Mesterskap i tau og det var veldig spennende. Etter kvaliken lå jeg på delt førsteplass sammen med noen andre som også toppet begge rutene. Til slutt var det finale og der toppet jeg . Når jeg fikk høre at det bare var jeg som toppet finaleruta ble jeg kjempe glad.

11204805265_b0d501de5f_o   9634827749_a037663184_o

I september ble European Youth Cup arrangert i Norge og Stavanger. Der hadde jeg  som mål å komme til finalen. De aller beste klatrerne fra hele Europa deltok og det var  deltakere fra blant annet Kazakhstan. Jeg visste at noen av dem var utrolig sterke og det kom til å bli vanskelig å klatre bedre enn blandt  annet klatrerne fra Italia, Belgia og Sveits. Når konkurransen startet toppet jeg nesten kvalik 1. Kvalik 2 toppet jeg. Kvalik 2 var en hard 7b+ (8) og topping av den gjorde at jeg kom på 10. plass i kvalik og kom akkurat til finalen. Gjett om jeg ble glad da! Finaleruta hadde ett flytt ved en boks som jeg ikke forstod og kom ikke forbi, men jeg klatret meg en plass opp og kom på 9. plass som jeg er veldig stolt av.

10777763516_86cddc915f_b

Årets siste store konkurranse var svensk cup i Gøteborg. Klatreanlegget var kjempe bra der og finaleveggen var rundt 20 meter høy. Etter å ha ledet kvaliken var det jeg som skulle gå ut sist i finalen, men først var det 2 timer i isolat. Tiden i isolat går sakte og det er lett å bli nervøs der. I finalen var det veldig mye publikum og det gjorde meg ekstra nervøs. Etter å nesten ha toppet finaleruta fikk jeg høre at jeg hadde vunnet. Da ble jeg kjempe glad.

I 2013 har jeg trent ca. 550 timer klatring. I 2014 skal jeg delta i European Youth Cup (EYC) og jeg skal trene litt mer systematisk, mengden trening blir nok omtrent den samme.

Takk til Oslo klatreklubbs flinke trener Christer Raugland  og til rekruttlagstrener Lars Ole Gudevang :)

Her er resultatene fra 2013

 

NM i buldring

Forrige helg var det Norgesmesterskap i buldring på «slakteriet» i Bodø. Det er et kjempeflott buldreanlegg med mange fine formasjoner og stort areal. Denne konkurransen hadde jeg veldig lyst til å vinne fordi jeg ledet Norgescupen sammenlagt og måtte vinne NM for å vinne Norgescupen sammenlagt.

10532326826_dc923de45b_o       10532401556_014bd22fee_k

Dagen jeg hadde ventet lenge på var endelig kommet! Spenningsnivået var helt på topp og jeg vet at jeg klatrer bedre under press. I kvaliken er det 12 buldere for oss juniorer og jeg toppet 10 av dem pluss en bonus. Måtte dessverre stoppe å prøve på de to siste, fordi jeg hadde veldig såre fingre. Det er viktig å ikke ta seg helt ut i kvaliken, for det venter en finale med 4 harde buldere senere på dagen. Det viktigste med kvalik er å komme blandt de 6 beste og ta seg til finalen. Jeg lå på delt 1. plass etter kvalik og skulle være sist ut av finalistene, akkurat slik som jeg helst ville ha det.

10532372054_fd0898c601_k        10532369394_3aefe7b34e_k

Finalen ble mer spennende enn jeg kunne håpe på. Etter å ha flashet de tre første finalebulderne var det likt mellom meg og min sterkeste konkurrent, så jeg måtte flashe det siste bulderet også. Da var jeg veldig nervøs når jeg kom ut, det var masse folk som heiet, kameraet fulgte meg tett, jeg leste bulderet veldig nøye og flashet det også. Gjett om jeg var glad da! Da ble jeg  Norgesmester og vant Norgescupen sammenlagt :)

10535385124_8900f87505_k